social bookmarks
facebook
twitter

Hondenhart

speelfilm
 Registratie gesloten
 
28
Datum: 18 december 2016 15:00 - 19:00

Een verfilming van het science fiction-verhaal ‘Hondenhart’ van Michail Boelgakov speelt zich af tegen de achtergrond van de nasleep van de Oktoberrevolutie. Het draait om de straathond Sharik, die door professor Preobrazhensky volgens revolutionaire technieken tot mens wordt omgevormd, en wie niets menselijks vreemd blijkt daarna. 
De hond in mensenvorm drinkt, rookt, vecht, en voelt zich aangetrokken tot het communisme – wat hem in conflict brengt met zijn eerder bourgeois schepper.

Het boek van Boelgakov was tot 1987 verboden in de Sovjetunie, en toen de film uitkwam in 1988, was het een ongekend staaltje satirische kritiek op de Sovjetgeschiedenis, alleen mogelijk door de Perestrojka- en Glasnost-politiek van Gorbatsjov. 
Maar de film heeft, gelukkig, zeker niet alleen historische waarde: de humor, de dialogen, het ijzersterke verhaal van Boelgakov, dat vrijwel integraal is overgenomen, en de vaart van de film, maken dat hij vandaag de dag nog net zo amusant is om te bekijken als hij voor het verbaasde sovjetpubliek was.

Gesproken - Russisch
Ondertiteld - Engels

Voorwoord Nicolaas Kraft van Ermel (verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen)

 

 
2020  BLINIBIOSCOOP  is tot stand gekomen in samenwerking met COVOR, Podium O950, Leidsfilmfestival, De Tijger produkties.