social bookmarks
facebook
twitter

De culturele laag

documentaire
 Registratie gesloten
 
23
Datum: 20 maart 2016 15:00 - 18:00

De film gaat over cultureel erfgoed van Odessa en Kharkiv.

Odessa is een havenstad in Oekraïne aan de Zwarte Zee. Odessa ligt op de heuvels rondom een haven, en is de vierde grootste stad van Oekraïne. Het is de grootste stad aan de Zwarte Zee.
Kharkiv is de tweede stad van Oekraïne. De stad bevindt zich in het noordoosten van het land. De stad is een van de belangrijkste culturele, industriële en universitaire centra van het land.

Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld.

Na afloop van de film gaat uitgever en vertaler Arie van der Ent de vertaling van het roman van Sergej Lojko "De Luchthaven" presenteren. Ook de boeken "Grensland" (Marc Jansen) en "Slag om Oekraïne" (Laura Starink) komen aan de beurt.

De Luchthaven
Deze liefdesroman, tegen de achtergrond van de geschiedenis van de Tweede Majdanrevolutie, beschrijft de laatste 5 dagen van de Luchthaven Roodsteen, in werkelijkheid de Sergei Prokofiev Airport Donetsk

Grensland
De opmerkelijke geschiedenis van Oekraïne. Meer dan tien eeuwen geleden liet de vorst van Kiev zijn onderdanen massaal dopen in de rivier de Dnepr. Het was het begin van de Russische orthodoxe staat, volgens Moskou. Odessa, Sebastopol, het zijn bij uitstek plaatsen van de Russische cultuur. Maar liggen ze niet, net als Kiev, in Oekraïne? Heeft dat dan geen eigen geschiedenis? Het sinds 1991 onafhankelijke Oekraïne heet, letterlijk vertaald, 'Grensland'.

Slag om Oekraïne
Op 6 april mag Nederland zich in een referendum uitspreken over het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Wat houdt dat verdrag in? Wat staat er voor Nederland op het spel? En wat betekent het voor de Oekraïners?
In Slag om Oekraïne stelt Laura Starink land en bewoners aan ons voor. Een onmisbare gids voor mensen die willen weten waarvoor ze zich straks via de stembus uitspreken.

Op 6 april vind er een referendum plaats over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Dit samenwerkingsverdrag zorgt voor een betere handelsrelatie tussen de EU en Oekraïne. Daarnaast zorgt dit verdrag voor meer vrede en stabiliteit in Oekraïne zelf, wat Oekraïne een stabieler grensland maakt. Tot slot intensiveert dit verdrag de samenwerking tussen de EU en Oekraïne op het gebied van justitie en veiligheid, democratie en respect voor fundamentele rechten en vrijheden. Associatieverdrag kan bij uitstek een positieve rol spelen bij het bestrijden van corruptie in Oekraïne. Mede door deze avond proberen wij aandacht te creëren voor dit referendum en mensen aan te sporen daadwerkelijk te gaan stemmen.
Laat uw stem niet verloren gaan en breng je stem zorgvuldig uit.

 

Adres
Oostmaaslaan 950, 3063 Rotterdam, Nederland
 
2020  BLINIBIOSCOOP  is tot stand gekomen in samenwerking met COVOR, Podium O950, Leidsfilmfestival, De Tijger produkties.